Stoneware Sır Pişirimi Esnasında Meydana Gelen Değişimler ve Bünye ile Etkileşimler
- senersinsen
- 23 Ağu 2022
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2022
Sır tabakası bir yandan eriyerek bütünleşirken bir yandan da seramik
bünye ile reaksiyona girerek ikisi arasında bir bağ oluşmasını sağlar. İki tabakayı
birbirine bağlayan bu ara tabaka oluşumu sır ve bünyenin kimyasal bileşiminin
yanı sıra pişirme sıcaklığının yüksekliğine ve pişirme süresine önemli derecede
bağlıdır. Bünyenin gözenekliliği ve içerdiği tanelerin büyüklüğü ayrıca önemli
faktörlerdir. S ırın bünye üzerindeki çözücü reaksiyonları neticesinde bünyeden sır
bileşimine katılınalar olur ve bu durum sırın bazı özelliklerini etkileyebilir.
Örneğin, ısı genleşmesini yükseltebilir. S ırın eridikten sonra bisküvi yüzeyindeki
pürüzleri tam kapatması ve örtücülük açısından belirli bir kalınlığa sahip olması
gerekir. Pratikte bu kalınlık 150-250 p.m dolaylarındadır.
Pişirme esnasında tamamen veya önemli oranda erıyen sır tabakası
bünyesinde az veya çok miktarda kabarcık ihtiva eder. Bu kabarcıklar proses
esnasında yüzeye doğru hareket ederler. Hareketi etkileyen başlıca parametreler
sırın viskozitesi ve yüzey gerilimidir. Yüzeye ulaşan kabarcıklar orada patlar ve
pinhole diye adlandırılan (iğne deliği) izler bırakır. Bu izierin belirginliği patlayan
kabarcığın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Söz konusu sırın viskozitesi ve yüzey
gerilimi düşük ise sırın akması neticesinde izler kaybolur veya az görülür.
Kabarcıkların çıkış noktaları taneler arasındaki boşluklardır. Tane büyüklüğü
dağılımına bağlı oılarak kabarcık büyüklüğü dağılımı oluşturmaktadır. Pişirme
sıcaklığı derecesi ve bu sıcaklıkta bekletme süresi de kabarcık büyüklüğü dağılımı
ve miktarı üzerinde etkili olmaktadır. Yüksek sıcaklık ve uzun bekletme süresi
neticesinde kabarcık sayısı düşer. Fakat kabarcık büyüklüğü artar. İnce taneli bir
sır kullanılması ve ·hızlı pişirim uygulanmasında çok sayıda küçük kabarcık ihtiva
eden bir sır tabakası oluşur. Fırın atmosferi bileşimindeki bir takım kirlilikler ve
gaz çıkışı yapan reak,:siyonlar belirtilen diğer nedenlerdir.
Pişirim prosesinin son aşaması soğumadır. Eriyik haldeki sır bu aşamada
önce yumuşak plastik bir kıvam ardından da transformasyon sıcaklığından
itibaren katı bir hal alır. Transformasyon sıcaklığına kadar bünye üzerinde
rahatlıkla hareket edebilen sır bu sıcaklığın altında katı hale geçtiği için artık rahat
hareket edememekte ve bünyenin ısısal genleşmesine bağlı olarak belirli
gerilimler etkisine maruz kalmaktadır. Transformasyon sıcaklığına kadar bünye
üzerinde rahatlıkla hareket edebilen sır sıcaklığın altında katı hale geçtiği için
artık rahat hareket edememekte ve bünyenin ısısal genleşmesine bağlı o larak
belirli gerilimlerin etkisine maruz kalmaktadır. Transformasyon sıcaklığına kadar
soğutma hızı açısından sır ile seramik bünye arasındaki uyum bakımından
herhangi bir sorun. yoktur. Ancak bu sıcaklığın altında soğutma hızının hata
oluşmasına sebebiyet vermeyecek şekilde yapılması gerekmektedir. Soğuyan sırın
bünyesinde bileşimin yanı sıra soğutma hızına da bağlı olarak kristalleşmeler
olabilir. Bu davranış bilhassa mat yüzeyli bir sır yapılmak istenirse önem kaza

Temperature in the glaze layer depending on the components that make up the glaze composition.
Different physical and chemical reactions take place with the increase in Low
the specific behavior of each component forming the mixture at temperatures
available. In the first stage, the reactions between the components are few. up to 200°C
surface moisture is removed. As the grains get closer to each other, a shrinkage occurs.
Clay minerals break down between 400-600°C and the water in the crystalline structure is released.
comes out and evaporates. Again at these temperatures, organic carbon compounds burn to CO2.
is revealed. Magnesite, talc and mica crystals also break down at these temperatures.
They start to form CO2 and H20 vapor. These reactions continue up to 700°C.
can.
Dolomite 700-800°C and calcium carbonate 800-900°C temperature ranges
decomposed to C02 . is revealed. Partly F instead of OH- ions in their composition
containing ions. release of fluorine as a result of disintegration of clays 800°C
starts from. As a result of the reduction of F20 3 from 1100°C, 0 2 is released.
may come out. On the one hand, the gas and water vapor output mentioned above
While the reactions of the components take place, on the other hand, crystal phases are formed again.
and chemical reactions occur between the components. Happening
reactions are first in the form of solid state reactions. At higher temperatures
Melting starts at the eutectic points formed by different oxides. B20 3 in composition
and/or in the presence of PbO, initial melts occur at temperatures as low as 500°C.
starts to appear. Calcite in glazes intended to be fired at high temperatures,
solid state first after disintegration of components such as dolomite and magnesite
After the reactions of feldspar and other
As a result of the i:: reactions between the oxides, the first melting takes place. with melting
However, the pores in the glaze layer decrease and the layer itself shrinks.
shows their behavior. With these behaviors, the pores on the surface begin to close.
starts. After that, outgassing reactions can cause errors.While the glaze layer melts and integrates, on the other hand, the ceramic
It reacts with the body and creates a bond between the two. two layers
This interlayer formation, which connects each other, is the result of the chemical composition of the glaze and the
as well as significantly depending on the cooking temperature and cooking time.
it depends. The porosity of the body and the size of the particles it contains are also important.
are factors. As a result of the solvent reactions on the glaze body, the glaze is removed from the body.
There are some additions to the composition of the glaze and this may affect some properties of the glaze.
For example, it can increase heat expansion. After the glaze melts, the surface of the biscuit
to fully cover the roughness and to have a certain thickness in terms of covering
must. In practice, this thickness is around 150-250 p.m.
Glaze layer that melts completely or significantly during cooking
It contains more or less bubbles in its body. These bubbles are
they move towards the surface. The main parameters affecting the movement
glaze viscosity and surface tension. Bubbles that reach the surface burst there and
It leaves marks called pinhole. The prominence of these traces is exploding.
proportional to the size of the bubble. The viscosity of the glaze in question and the surface
If the tension is low, the traces disappear or are less visible as a result of the glaze flowing.
The exit points of the bubbles are the spaces between the grains. grain size
depending on the distribution of the bubble size distribution. Cooking
bubble size distribution in temperature degree and holding time at this temperature
and effect on the amount. High temperature and long holding time
As a result, the number of bubbles decreases. But the bubble size increases. A fine-grained
It contains many small bubbles in the use of glaze and rapid firing.
A secret layer is formed. Some impurities in the furnace atmosphere composition and
Reactions that produce gas,: sions are other reasons mentioned.
The final stage of the firing process is cooling. The molten glaze is at this stage.
first a soft plastic consistency and then the transformation temperature.
becomes solid from then on. On the body up to the transformation temperature
The glaze, which can move easily, is now comfortable as it becomes solid under this temperature.
inability to move and due to the thermal expansion of the body, certain
subjected to stresses. Body up to transformation temperature
Since the glaze, which can easily move on it, becomes solid under the temperature.
can no longer move freely and depending on the thermal expansion of the body
subjected to certain stresses. up to the transformation temperature
in terms of the harmony between the glaze and the ceramic body in terms of cooling rate
any problem. there is none. However, below this temperature, the cooling rate
must be done in such a way that it does not cause Your cold secret
crystallizations depending on the composition as well as the cooling rate.
it could be. This behavior is especially important if you want to make a glaze with a matte surface.
#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών
#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия
Comments