top of page

KAHVE FİNCANI / KUPASI TASARLARKEN

Kahve sizin için ister her sabah güne başlamanın bir yolu, ister gün içinde arkadaş sohbetlerinin eşlikçisi olsun, iyi bir kahve içme deneyimi, iyi tasarlanmış bir kahve fincanı ya da kahve kupası ile olur.

Bu yazıda yeni bir kahve fincanı / kupası tasarlarken vermeniz gereken kararlardan bahsetmek istiyoruz. Tasarım, “üçüncü dalga”, “artizan kahve” ya da başka bir isimle adlandırılan günümüz kahve kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldi. İlk kahve perakendecisinin 1530'da Şam'da açıldığı günden beri, belki de ilk kez tasarım, kafe tasarımından, espresso makinesi tasarımına, kahve kupasının tasarımından kahvelerin ambalaj tasarımına kadar her alana nüfuz etti ve çok önemli hale geldi. Ama ne yazık ki günümüzde tasarım, Pinterest ve Instagram'dan esinlenen estetiği besliyor ve işlevden daha çok biçimi övüyor. Sosyal paylaşım ve ana akım medyanın neredeyse tümü, performanstan çok görsellere dayanan kahve donanımına olan ilgiyi artırıyor. Oysa ki iyi tasarım, sanatı günlük yaşamın içine sokmanın bir yolu olduğu kadar, işlevle olan uyuşmazlıkları ve anlamsızlıkları ortadan kaldırmanın da bir yoludur. Yiyecek ve içecek ürünleri için malzemeler ve tasarımlar üzerinde çalışmak, güzellik ile işlevselliği birleştirmesi gereken fikirleri hayata geçirmek anlamına gelir. Örneğin kahve söz konusu olduğunda, fincan sadece bir tasarım nesnesi değil, aynı zamanda içeceğin çok çabuk soğumasına izin vermeme görevine de sahiptir.

HANGİ MALZEME?

Kemikten ve sonrasında ahşaptan yapılan ilk kupaların ardından, MÖ 6500 ile 3000 civarında, seramik kaplar kullanılmaya başlandı. Sonrasındaki birkaç bin yıl içinde, kulplardan kapaklara kadar, içecek kaplarında birçok ilerleme sağlandı. Bu süreçte seramiğin yanı sıra, paslanmaz çelik, plastik, kağıt ve cam gibi çeşitli malzemeler de kullanılmaya başlandı.


Ancak seramik, günümüzde içecek kapları üretiminde kullanılan en yaygın malzemelerden biridir. Bunun nedeni, seramik malzemenin sıcaklığın korunmasına yardımcı olarak sıcak içecekleri uzun süre sıcak tutmasıdır. Sürdürülebilir bir malzeme olduğu için, çevre açısından en doğru malzemelerden biridir.


Seramik aynı zamanda nötr bir malzemedir. Bunun anlamı, bu malzemenin içindeki içeceğe tat vermemesi veya tadını emmemesidir. Bu içeceğinizin "gerçek" lezzetlerini tatmanıza olanak tanır. Seramik ayrıca içeceğin kokusunu da etkilemez. Bu, kokunun nasıl tat aldığımıza da büyük etkisi olduğu için önemlidir.


Kahve fincanları / kupalar, stoneware ya da porselenden yapılabilir. Özellikle stoneware kupaların daha kalın kenarları vardır (kalınlık derecesi değişse de), her zaman opaktırlar ve nispeten ağır ve sağlamdırlar. Kalın kenarları nedeniyle ısıyı diğer kupalara göre daha uzun süre korurlar.


SICAKLIK NEDEN ÖNEMLİ?

Sıcaklığın kahvemizdeki aromaları nasıl algıladığımız üzerinde ilginç bir etkisi vardır. Kahve soğudukça, erimiş dondurmanın tadının donmuş dondurmadan daha tatlı olduğu gibi farklı bileşenleri fark edebiliyoruz. Çünkü dilimizdeki tat alma tomurcukları aşırı sıcaklıklarla karşılaştıklarında işe yaramaz, ancak yediğimiz veya içtiğimiz şey vücut sıcaklığına yakın olduğunda daha iyi çalışırlar. Ayrıca farklı sıcaklık aralıklarında, acılık, tuzluluk, tatlılık gibi farklı tat türlerini daha iyi algılıyoruz. Kahveniz soğudukça tat değişikliğinin tadını çıkarabilirsiniz ve bir kahve kupasının, bu sıcaklık değişiminin ne kadar hızlı gerçekleştiğini etkileyecek birkaç bileşeni vardır.


Kahvenizden gelen ısının bir kısmı, kupanın duvarlarına aktarılır. Daha kalın duvarlar, ince duvarlara göre daha fazla termal kütleye sahiptir ve kahvenin ısısını emmesi daha fazla zaman alır, ancak kahveyi daha yüksek bir sıcaklıkta daha uzun süre tutacaktır. Kahvenin fincan içinde sıcak kalması ancak başlangıçta sıcaklığının düşmesi beklenir. Bu yüzden fincanın alt kısmının kalın olması, üst kısmının daha ince olması, dudakların bardağa değdiği noktada tam olarak doğru kalınlıkta olması gerekir.


Sıcaklıktaki değişim için daha belirgin olan diğer faktör, kupanın ağız kısmındaki açıklığın boyutudur. Kahvenin etrafındaki hava ile temas ettiği yüzey alanı ne kadar fazlaysa, hava ısıyı o kadar çabuk emebilir. Daha büyük açıklıklar daha hızlı ısı kaybı anlamına gelir.


Whether coffee is a way to start your day every morning or an accompaniment to conversations with friends throughout the day, a good coffee drinking experience is with a well-designed coffee cup or coffee mug.

In this article, we want to talk about the decisions you need to make when designing a new coffee cup / mug. Design has become an integral part of today's coffee culture, called "third wave", "artisanal coffee" or by any other name. Since the first coffee retailer opened in Damascus in 1530, perhaps for the first time, design has permeated everything from cafe design to espresso machine design, from the design of the coffee mug to the packaging design of the coffees, and has become very important.

But sadly today, design nurtures Pinterest and Instagram-inspired aesthetics and praises form rather than function. Social sharing and nearly all of the mainstream media are fueling interest in coffee gear that relies more on visuals than performance.


However, good design is not only a way of introducing art into daily life, but also a way of eliminating inconsistencies and meaninglessness with function. Working on materials and designs for food and beverage products means bringing to life ideas that should combine beauty and functionality. In the case of coffee, for example, the cup is not only an object of design, but also has the task of not allowing the drink to cool too quickly.

WHICH MATERIAL?

Between 6500 and 3000 BC, ceramic vessels began to be used, after the first mugs made of bone and later wood. Over the next few thousand years, many advances were made in beverage containers, from handles to lids. In this process, in addition to ceramics, various materials such as stainless steel, plastic, paper and glass began to be used.


However, ceramic is one of the most common materials used in the production of beverage containers today. This is because the ceramic material helps maintain the temperature, keeping hot drinks hot for a long time. Because it is a sustainable material, it is one of the most environmentally sound materials.


Ceramic is also a neutral material. This means that this material does not add flavor or absorb flavor to the beverage inside. This allows you to taste the "real" flavors of your beverage. Ceramic also does not affect the smell of the drink. This is important as smell also has a huge impact on how we taste.


Coffee cups / mugs can be made of stoneware or porcelain. Stoneware mugs, in particular, have thicker rims (although the degree of thickness varies), are always opaque, and are relatively heavy and sturdy. Due to their thick edges, they retain heat longer than other mugs.


WHY IS TEMPERATURE IMPORTANT?

Temperature has an interesting effect on how we perceive the aromas in our coffee. As the coffee cools, we can notice different components, such as the taste of melted ice cream is sweeter than frozen ice cream. That's because the taste buds on our tongue don't work when faced with extreme temperatures, but they work better when what we eat or drink is close to body temperature. In addition, we perceive different types of taste better, such as bitterness, saltiness, sweetness, in different temperature ranges. You can enjoy the taste change as your coffee cools, and a coffee mug has several components that will affect how quickly this temperature change happens.


Some of the heat from your coffee is transferred to the walls of the mug. Thicker walls have more thermal mass than thin walls and take longer for the coffee to absorb its heat, but will keep the coffee at a higher temperature longer. It is expected that the coffee will stay hot in the cup, but its temperature will decrease initially. Therefore, the bottom of the cup should be thick, the top should be thinner, and it should be exactly the right thickness at the point where the lips touch the glass.


The other more obvious factor for the variation in temperature is the size of the opening in the rim of the mug. The more surface area the coffee has in contact with the air around it, the faster the air can absorb the heat. Larger openings mean faster heat loss.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

 
 
 

Comentários


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021, GastroZone tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page